Op de website van Weerbaar Water valt onderstaande te lezen. En met dat gegeven in gedachten zijn wij bezig een reizende voorstelling te maken waarvan het de bedoeling deze op meerdere Forten voor u op de planken te brengen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie in de gemeente Stichtse Vecht
Het is uniek, het is prachtig en het moet behouden blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een heel bijzonder historisch militair erfgoed én inmiddels ook een schitterend aaneengesloten natuurgebied. Door middel van het project Weerbaar Water willen de historische kringen van Stichtse Vecht de kandidatuur voor de Unesco werelderfgoedlijst van de linie ondersteunen én de inwoners van Stichtse Vecht laten genieten én kennis nemen van dit erfgoed dicht bij huis.

Wat is een Waterlinie?
Dat is een flink stuk aaneengesloten land dat zo’n 50 cm onder water gezet kan worden (inundatie) waardoor het onbegaanbaar wordt voor een oprukkend leger, zeker met zijn zware kanonnen. Het water is bovendien te ondiep om te kunnen bevaren. De zwakkere punten in zo’n linie worden extra bewaakt door forten en andere versterkingen. Sinds de uitvinding van het vliegtuig heeft een waterlinie bijna geen nut meer.

Locaties en Tijden

Door de Corona crisis moesten we deze voorstelling verplaatsen. Omdat door Corona ook de beslissing van de Unesco is uitgesteld om de Waterlinie aan het Werelderfgoed toe te voegen wachten we de beslissing hieromtrent eerst af. Zodra er meer duidelijk is over het moment waarop deze beslissing valt, zal de voorstelling opnieuw worden gepland en wordt er o.a. op onze website bekendheid aan gegeven.
Meldt u aan voor onze Nieuwsbrief (rechts van deze pagina) om snel op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen. Uiteraard vermelden we nieuwe informatie ook op deze website.