Deze beeldende en muzikale theatervoorstelling neemt u mee in de geschiedenis van Nederland en het leven van één van onze machtigste politici ooit. Een eigentijdse vertelling over slimmigheid en gekonkel, met verrassend veel parallellen naar het politieke landschap van het hier en nu.

Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje. Maar Johan wel. En op het eind wordt hij zelfs als een heer van stand onthoofd. Johan? Ja, Johan van Oldenbarnevelt. Een groot staatsman. Eén van de grondleggers van wat we nu Nederland noemen. We hebben het dan over de 80-jarige oorlog, Willem van Oranje en de Gouden Eeuw. Meer dan 400 jaar geleden is het idee van een verenigde staat van lage landen iets totaal nieuws. Iets radicaals. Maar Johan weet de zaken goed te regelen, in binnen- en buitenland. En zo krijgt hij flink wat voor elkaar. Samen met Maurits. De strateeg. De Stadhouder. Aanvankelijk vormen de twee een dream team dat de Spanjaarden steeds verder terug weet te dringen. Helaas houdt de liefde geen stand. Als vermeend landverrader eindigt Johan op het Binnenhof…

Het is 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt daar stierf. Wij brengen hem tot leven in een informatief buitenspel, met humor en muziek. Op 16 juni spelen we in Amersfoort, de geboortestad van Johan. Op 22 september spelen wij tegen het decor van de prachtige Ridderhofstad Gunterstein in Breukelen, waarvan Johan van 1611 tot zijn dood in 1619 de kasteelheer was.

De voorstelling is geschikt voor bezoekers vanaf 8 jaar.

EXTRA PROGRAMMA-ONDERDELEN:

Concert: rondom de voorstelling speelt ensemble Groene Hart Consort muziek van Henrico Anders (1657 – 1714) en Giuseppe Sammartini (1695 – 1750).

 

De MAKERS:
Schrijver en Regisseur Thomas van der Ham  
Regie-assistenten Tokie Broeke,
Carin Bos
 
Productieleider Theo Bolta  
Spelers Sandra Agterberg,
Tokie Broeke,
Theo Bolta,
Ria Dijkers,
Anne-Gré Engel,
Anja de Gier,
Regina ten Have,
Annebeth Kooijman,
Annemarie Kooijman,
Theo Koot,
Jurrien Meijer,
Louise Nagtegaal
 
Decor & Techniek Sjaak Braat,
Ton Blokhuis,
Peter van Dam,
Maarten ter Hart
Rekwisieten Theo Koot,
Jurrien Meijer
 
Kleding Sandra Agterberg,
Ingrid Cats,
Anja de Gier
Annemarie Kooijman
 
Haarwerk, hoofddeksels en grime Anne-Gré Engel,
Theo Koot
 
PR Anne-Gré Engel  
Grafisch ontwerp Yvonne de Groot  

Website

Bart Verkerk,
Theo Bolta
 

Concerten rondom voorstellingen

Groene Hart Consort:
Fenna van Olffen (blokfluit)
Jo Simons (viool)
Loes Stikvoort (viool)
Harrie van Opstal (altviool)
Roel Otten (viola pomposa)
Annemieke Ferweda (cello)
 

 

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door:
[sponsors_carousel id=1]